U bent hier: Home / Symposium

Symposium ‘Penseelprinsessen’

Op 20 juni organiseren het RKD en De Mesdag Collectie het symposium ‘Penseelprinsessen'. Het symposium sluit aan bij het onlangs afgeronde RKD-onderzoek Penseelprinsessen & Broodschilderessen en bij de tentoonstelling Penseelprinsessen II. Schilderen als beroep, die vanaf 30 mei in De Mesdag Collectie in Den Haag te zien is.

In de loop van de 19e eeuw kwamen kunstenaressen in Nederland meer op de voorgrond te staan. Zij begonnen hun werk tentoon te stellen en te verkopen. Zij werden lid van kunstenaarsverenigingen en vanaf de jaren vijftig gingen de poorten van de academies langzaam voor hen open. Het RKD en De Mesdag Collectie werpen nieuw licht op de positie en ontwikkeling van kunstenaressen binnen de Nederlandse kunstwereld van de 19e eeuw.


Anoniem, Damesklas uit 1880 met de directeur J.Ph. Koelman (zwart-witfoto) 1880 gedateerd, Den Haag, RKD

Op dit symposium staan de vele vrouwelijke kunstenaars, die in de 19e eeuw in Nederland actief waren, centraal. Daarnaast wordt ingegaan op hun voorgangsters en Belgische collega’s. Wie waren deze vrouwen en welke plek namen zij in de kunstwereld van hun tijd in? Onder de sprekers zijn Katlijne Van der Stighelen (Katholieke Universiteit Leuven),  Els Kloek (Huygens ING), Marjan Sterckx (Universiteit Gent), Marjan Groot (Universiteit Leiden) en Hanna Klarenbeek (RKD).

In de namiddag kunnen de bezoekers optioneel de tentoonstelling Penseelprinsessen II bij De Mesdag Collectie bezichtigen. Gastconservator Hanna Klarenbeek zal aanwezig zijn om desgevraagd uitleg te geven. De dag wordt in (de tuin van) het museum besloten met een borrel.

Programma

Datum/tijd
Woensdag 20 juni 2012 10.00 – 18.00

Locatie
Aula van het Koninklijke Bibliotheek-complex, Prins Willem Alexanderhof 5 te Den Haag
Museum De Mesdag Collectie, Laan van Meerdervoort 7f, Den Haag

Deelname
Deelname aan het symposium:

1. Symposium en lunch à € 15,00 (studentenreductie € 11,25)
2. Symposium, lunch en bezoek tentoonstelling Penseelprinsessen II  met borrel à € 20,00 (studentenreductie € 15,00) maximaal 75

Online aanmeldformulier

Let op: een inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijfgeld op rekeningnummer: 50.76.40 ten name van: Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, Den Haag met vermelding van naam deelnemer en Symposium Penseelprinsessen.

Informatie
E: activiteiten@rkd.nl (ook voor facturen van deelnamebedrag)

Print pagina http://www.penseelprinsessen.nl/symposium/Symposium