U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Penseelprinsessen II. Schilderen als beroep

Penseelprinsessen II. Schilderen als beroep

Penseelprinsessen II. Schilderen als beroep is het vervolg op de tentoonstelling Penseelprinsessen I, Kunstenaressen rond het hof in de 19de eeuw in Paleis Het Loo, 18 februari – 27 mei 2012. Waar in Paleis Het Loo de nadruk ligt op dames die schilderden uit liefhebberij, toont De Mesdag Collectie werk van beroepskunstenaressen zoals Thérèse Schwartze, Henriette Ronner-Knip, Maria Vos en Sientje Mesdag-van Houten.

Sientje Mesdag-van Houten, de vrouw van Hendrik Willem Mesdag, was een bekwame kunstenares eind 19de eeuw. Ze schilderde niet alleen zelf, maar inspireerde en ondersteunde ook andere kunstenaressen. Ze kocht werken van vele vrouwelijk collega’s aan en dankzij haar werden die werken tentoongesteld. Veel van deze vrouwelijke kunstenaars zijn tegenwoordig vergeten, toch waren er meer dan 1100 vrouwen in Nederland die in de 19de eeuw de beeldende kunst beoefenden.

In deze tentoonstelling wordt er nieuw licht geschenen op de positie die Sientje en haar collega’s in de kunstwereld van toen innamen en zijn schilderijen, miniaturen, aquarellen en beeldhouwwerken van bekende en onbekende kunstenaressen zien.

Bezoekersinformatie

Op de Veluwe
Sientje Mesdag-van Houten, Op de Veluwe, de heide van Bennekom, vóór 1891, olieverf op doek, 101 x125 cm, De Mesdag Collectie, Den Haag

Print pagina http://www.penseelprinsessen.nl/tentoonstellingen/penseelprinsessen-ii-schilderen-als-beroep