U bent hier: Home / Tentoonstellingen / Penseelprinsessen I. Kunstenaressen rond het Hof in de 19de eeuw

Penseelprinsessen I. Kunstenaressen rond het Hof in de 19de eeuw

Van 18 februari tot en met 27 mei 2012 is in Paleis Het Loo de tentoonstelling Penseelprinsessen I te zien, over 19de-eeuwse kunstenaressen aan en rond het Hof. Het accent ligt hierbij op het schilderen door vrouwen uit de betere kringen en door verschillende Oranje-prinsessen en -koninginnen. Zo zijn onder meer de schilderskist en miniaturen van koningin Wilhelmina van Pruisen te zien en diverse portretten die Thérèse Schwartze van de koninginnen Emma, Wilhelmina en prinses Juliana maakte. 
 
In de 19de eeuw groeide het aantal welgestelde meisjes dat tekende en schilderde als een onderdeel van hun opvoeding aanzienlijk. Zij werden vaak onderwezen door de beste kunstenaars uit de omgeving en veel vrouwen hadden talent. Professionele ambities werden afgekeurd, omdat vrouwen van stand geen geld met hun kunst behoorden te verdienen. Het werk beperkte zich daarom veelal tot het schilderen van stillevens in hun salon of het schilderen van portretten van familieleden. De kunstwerken werden zelden buiten de familiekring getoond. In het begin van de 19de eeuw lukte het slechts enkele vrouwen uit betere kringen om een beroepspraktijk als schilderes op te bouwen. Naarmate de eeuw vorderde en in Nederland steeds meer professionele kunstenaressen actief werden, traden ook meer welgestelde vrouwen met hun kunst naar buiten. 

weeskinderen

Bezoekersinformatie

Audiotour
In de tentoonstelling kunt u gebruik maken van een gratis rondleiding met behulp van zgn. podcatchers. Deze audiospelers bieden extra achtergrondinformatie bij verschillende tentoongestelde werken.

Schilderworkshops
In samenwerking met Royal Talens en het magazine Atelier wordt een aantal exclusieve schilderworkshops georganiseerd op Paleis Het Loo. Binnenkort meer informatie.

Print pagina http://www.penseelprinsessen.nl/tentoonstellingen/tentoonstellingen